Flera fall av misstänkt kvarka har upptäckts den senaste tiden Foto: SVT

Fjärde fallet kvarka upptäckt på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Det är många fall av hästsjukdomen kvarka i hela landet. Gotland som normalt varit förskonade har nu drabbats av ytterligare ett fall.

På Gotland är det senaste fallet av kvarka det fjärde sedan i somras. Den drabbade hästen har redan tillfrisknat och kommer vara isolerad ett tag till.

– Det finns ingen risk för spridning, säger Agneta Karlsson-Norström, länsveterinär på Gotland.

Tidigare har den hästtäta ön ändå varit förskonad från sjukdomen och fyra fall är ändå lite om man jämför med resten av landet.

– Det är många fall i Stockholmsområdet och hela fastlandet, hästar flyttar mer nu och det är mer import, säger Agneta Karlsson-Norström.

Tre fall i Östergötland

I Östergötland har kvarka konstaterats tre gånger hos hästar i Finspång och Norrköpings kommun sedan i somras. Detta enligt rapporter till Svensk Travsport.

På SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, bekräftar man att fallen är många.

– Jag har inte fått resultatet för 2017 än men jag gissar att det ser ut ungefär som 2016 som var ett toppår med två utbrott i veckan, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär på SVA.

Vad beror det på?

– Jag undersöker just nu bakomliggande orsaker och allt pekar på att det ofta börjar vid en nyinhandlad häst. Det innebär en stress att behöva byta stall och det gör att immunförsvaret går ner och de blir mer infektionskänsliga, säger hon.

Hur kan man stävja spridningen?

– Vårt råd är att alla nyinköpta hästar ska stå separat de första veckorna, säger Gittan Gröndahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.