Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klippet visar ett utdrag från SVT:s morgonstudio där journalisten Lars Berge och Christine Karmfalk, vd för Kolmården medverkar. Foto: SVT

Fler än 60 delfiner har dött på Kolmården – nu granskas verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Allt började med ett läckt dokument som mynnade ut i en avslöjande poddserie. Under året så har journalisten och författaren Lars Berge granskat Kolmårdens hantering av deras delfiner under 60-, 70- och 80-talet.

– Jag fick det här dokumentet av en person med insyn och reagerade på siffran om att det skulle dött över 60 delfiner. Jag hade sett showerna och de är bombastiska och påkostade men här fanns det en annan sida bakom kulisserna, säger journalisten och författaren Lars Berge .

Kolmårdens vd bemöter avslöjandet

Kolmårdens vd Christine Karmfalk välkomnar poddseriens granskning men menar att problemet med delfindöden sedan många år tillbaka är löst, men att siffrorna Lars Berges presenterar känns i hjärtat.

Norrköping

– Det är klart, vi är alla människor och det gör ont i hjärtat när man får höra vad som hände här på 60-, 70- och 80-talet. Jag är ändå övertygad om att personalen gjorde sitt bästa utefter den kunskapen man hade då, säger Christine Karmfalk.

I mars 2022 meddelade Kolmården att de kommer avveckla sitt delfinarium.

Hör mer om granskningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet