– Många ska vara hemma i svenska naturen i sommar, säger Susan Nilsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Lena Liljeborg/SVT

Fler än vanligt vaccinerar sig mot TBE

Uppdaterad
Publicerad

Trots Corona minskar inte vaccinationerna mot fästingburen-TBE... snarare tvärtom. Östergötland har varit drabbad.

Farhågan var att människor pga pandemin och smitträdsla skulle låta bli eller skjuta upp sina vaccinationsbesök. Men vaccinationsföretag med mottagningar runt om i landet märker inte någon avmattning.

– Man pratar man om att det varit en mild vinter och tänker att det därför är ännu fler fästingar i år. Och många ska vara hemma i sommar, säger Susan Nilsson, vaccinatör och sjuksköterska på en klinik i Norrköping.

Hör mer i klippet ovan.

– Vi har varit rätt utsatta för TBE i Östergötland. Och när till exempel någon väns son eller dotter drabbats hör man talas om det och förstår hur allvarligt det är, säger Susan Nilsson.

– En del äldre ringer för att fråga om det är mycket kö och om det finns någon tid när de är lite mer själva. Många har husdjur som drar med sig fästingarna in. Även om man själv inte är ute i gräset vill man vaccinera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.