Foto: SVT

Fler kvinnor får diagnosen sköldkörtelproblem

Uppdaterad
Publicerad

Förra året behandlades var tionde kvinna över 20 år för underfunktion i sköldkörteln. Bland kvinnor i vissa åldersgrupper i Östergötland var ökningen 124 procent.

– Vi har så väldigt bra screeninginstrument för att hitta en för låg ämnesomsättning idag, säger Ulf Rosenqvist, överläkare på Motala lasarett.

Förra året, 2019, fick 6,8 procent av kvinnorna i Östergötland behandling för underfunktion i sköldkörteln, även kallat hypotyreos. Det är faktiskt en lägre siffra än rikssnittet på 7,6 procent.

Ökade 124 procent

Om man istället tittar på kvinnor mellan 20 och 39 år har det dock skett en ökning över tid. Mellan åren 2006 och 2019 landar själva ökningen på hela 124 procent för Östergötland.

Siffrorna presenterades tidigare i år av Sköldkörtelförbundet, en förening för patienter med sköldkörtelproblem. Grunddata kommer från Socialstyrelsens statistik över hur mycket läkemedel som skrivs ut för sköldkörtelproblem.

Större benägenhet att söka hjälp

Sköldkörtelförbundet menar att siffrorna visar på ett stort behov av forskning om sköldkörtelsjukdomar.

Överläkaren Ulf Rosenqvist i Motala säger att vi idag upptäcker fler av de som drabbas av problem. Dels handlar det om bättre screening, dels om att den som känner sig trött idag kanske är mer benägen att ta hjälp av vården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.