Norrköpings kommun ordnar fågel- och sälturer med naturguiden Vesa Jussila några gånger per sommar. Foto: SVT

Sälkolonierna ökar i östgötska skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sälar är större i östgötska skärgården än på länge. Av vissa ses de som skadedjur som bör jagas, men de blir även en allt populärare turistattraktion.

Gråsälarna i Östersjön får nu livskraftiga ungar och ökar stadigt sedan sviterna av miljögifterna slutat verka. I år märks det särskilt tydligt i Östgötaskärgården och frågan är om de gör sig bättre som turistattraktion än jaktbart vilt.

Se reportaget här:

Kommunen ordnar sälturer

Norrköpings kommun ordnar fågel- och sälturer med naturguiden Vesa Jussila några gånger per sommar. Turen går utanför ön Harstena på gränsen mellan St Anna och Gryts skärgård.

– Det är ganska stora djur, en stor hanne kan väga upp mot 300 kilo och bli två och en halv, tre meter långa, berättar Vesa Jussila under turen.

Sälar vid skäret Flatlogen, som är reserverat för sälar året runt. Foto: SVT

Längst ut i havet vid fyren Sandsänkan finns några låga hällar och där en sälkolloni åter etablerat sig sedan något decennium. Själva fyren är mittpunkt i Sandsänkans sälskyddsområde.

Reserverat för sälar

Vi går i land på Flatlogen, ett skär ytterst i havsbandet strax söder om sälreservatet, som är reserverat för sälar året runt.

– Senare åren har sältillgången exploderat, jag har aldrig sett så många sälar förut samtidigt som i år, säger Vesa Jussila.

Om sälarna blir fler och fiskarna, som tycker sälen förstör all fångst för dem, blir färre – skulle man kunna ha sälturism i stället?

– En del människor uppskattar kanske det här mer än att jaga säl, så jag tror på det här som en turistattraktion, säger han.

Markus Andersson uppskattade säl- och fågelguidningen. Foto: SVT

Markus Andersson, en av deltagarna på guideturen, är nöjd med dagens safari och att det även innefattade fåglar.

– Han berättade så bra om allt som var där ute, säger Markus Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.