Foto: TT/ Privat

Nu satsar flera myndigheter på skogen – med poddavsnitt

Publicerad

Nu har flera myndigheter i Östergötland gått ihop och skapat poddavsnitt som handlar om skogen som täcker drygt 2/3 av Östergötlands totala yta. Myndigheterna lyfter till exempel frågor som rör pappersindustrin, skogens ekosystem och framtida forskning.

I avsnitten medverkar ägare till pappersbruk och forskare från Linköpings universitet. Poddavsnitten är tänkta för att bidra till en fördjupad förståelse för skogen. 

– Oavsett om man är privatperson eller jobbar med det här ska man kunna bredda sina perspektiv när man lyssnar på poddarna, säger Madeleine Söderstedt Sjöberg, näringslivs- och tillväxtdirektör, Länsstyrelsen i Östergötland.

Totalt har sex avsnitt producerats och det är Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Region Östergötland och Linköpings universitet som tillsammans har skapat poddarna.

– Man kanske känner till sitt område men man kanske inte ser helheten. Avsnitten kan handla om alltifrån hur viktig skogen är med biologisk mångfald och att djur och växter ska finnas, till en bra omfattning som ser till att det inte blir skadeangrepp – det ska vara en balans, säger Madeleine Söderstedt Sjöberg.

Nationell skogsstrategi

Bakgrunden till poddarna är den nationella skogsstrategi som regeringen fattade beslut om i maj förra året.

– Det är svårt att säga hur skogen mår i just Östergötland. I vissa avseenden har det blivit mycket bättre och i vissa avseenden behöver vi jobba mer medvetet. Men det finns många viktiga aspekter, till exempel att det finns rätt skog på rätt mark för annars blir den mer känslig – det kan till exempel  lättare bli bränder, säger Madeleine Söderstedt Sjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer