Flera anmälningar om homofobi och rasism på skola

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny rapport från Skolinspektionen har en skola i Hemse på Gotland problem med rasism och homofobi.

Skolinspektionen valde att genomföra en riktad inspektion efter att sju anmälningar om brister gällande trygghet, studiero och kränkande särbehandling gjorts till myndigheten, det skriver tidningen Hela Gotland.

Enligt elevhälsan har skolan haft problem med rasistiska kränkningar. Ett exempel som lyfts fram är hur en Pride-flagga rivits sönder bara timmar efter att den hängts upp i skolans cafeteria.

– Det är naturligtvis helt förkastligt. Är man en HBTQ-person eller från ett annat land känner man sig kanske inte trygg och det är allvarligt, säger grundskolechef Torsten Flemming till tidningen.

Inspektionen kräver att skolan jobbar med värdegrundsfrågor och förelägger Region Gotland att vidta åtgärder. Senast den sista februari ska bristerna på skolan vara åtgärdade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.