• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT

Flera brott mot äldre kvinnor i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen fick polisen in fyra anmälningar om åldringsbrott i Motala och Mjölby. I flera fall har en person knackat på hos en äldre och utgett sig att vara från banken.

Alla de drabbade ska ha varit kvinnor i åldersspannet 80 till 100 år.

Två gånger i Mjölby och en gång i Motala fick äldre personer besök av en person som ville komma åt deras bankkort. I alla de tre fallen hade de äldre fått ett telefonsamtal bara några minuter innan det knackades på dörren.

Personen på telefonen ska ha utgett sig att ringa från banken och sagt att den äldre strax skulle få besök för att hjälpa till med bankkortet. I Mjölby vägrade de båda utsatta att lämna ifrån sig sina bankkort. I Motala däremot lyckas bedragaren lura till sig bankkortet.

Utsattes för stöld i hemmet

Det fjärde åldringsbrottet skedde också i Mjölby. Två män i 30-års åldern trängde sig in i en äldre kvinnas lägenhet och tog hennes smycken, kontanter och bankkort.

– Ingen blev fysiskt drabbad, men det här är äldre personer som bor ensamma hemma så det är klart att de påverkas av händelsen, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Spridit sig söderifrån

Redan förra veckan började polisen att följa liknande brott i Jönköping. Tillvägagångsättet spreds sig sedan vidare till Tranås och ett liknande brott skedde även en gång i Vadstena.

– Vi har pratat med tidigare drabbade och ska även prata med helgens brottsoffer, säger Monica bergström.

Polisen vill nu att äldre ska vara extra försiktiga.

– Man ska inte släppa in någon okänd person i sin lägenhet och man ska aldrig lämna ut sina bankuppgifter. Bankerna jobbar inte så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.