Foto: Adam Ihse/TT

Flera djur avled efter vård – veterinär i Linköping varnas

Uppdaterad
Publicerad

Svåra komplikationer i samband med kastrering. Utdragna vårdförlopp som i flera fall lett till döden. Nu varnas en veterinär i Linköping för allvarliga brister i sin yrkesutövning.

Länsstyrelsen i Östergötland har i flera år kritiserat en veterinär i Linköping för stora brister i skicklighet, hygien och journalföring. Vid ett flertal tillfällen sedan 2011 har man gjort tillsyn hos veterinären.

Systematiska brister 

Vid alla kontroller har länsstyrelsen kunnat konstatera grava brister som, trots upprepade besök, inte har åtgärdats. Det handlar om brister av närmare systematisk karaktär.

Länsveterinär Helen Loor har under sina tillsynsbesök reagerat på att djuren har fått lida.

”Klart att djuren farit illa”

– Det är ju djur som har dött, antingen under behandlingen eller som har behövt avlivas. Det har varit utdragna förlopp. Så det är klart att djuren har farit illa, säger hon. 

Det rör sig bland annat om ett flertal katter som fått komplikationer i samband med kirurgiska ingrepp. Ett fall rör en papegoja vars ägg veterinären inte lyckades få ut. Han försökte få ut ägget under så lång tid att fågeln till sist avled. I ett annat fall dog en katt som inte hade fått dropp under behandlingen.

Till slut anmälde länsstyrelsen veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Nu får veterinären en varning, vilket är en skarp tillsägelse och den starkare graden av anmärkning.

Behandlat flera djur för länge

Ansvarsnämnden konstaterar brister och försumlighet och att den verksamhet som bedrivs inte är i enlighet med gällande lagstiftning.

Bland annat har veterinären behandlat flera djur för länge i stället för att remittera dem vidare. Många honkatter har fått komplikationer som bråck och infektioner i samband med kastrering. Det här tyder enligt nämnden på oskicklighet och dåliga rutiner och man bedömer försumligheten som allvarlig.

Nämnden har också upptäckt brister när det gäller läkemedelsanvändning, till exempel val av läkemedel, felaktiga doser och felaktig användning av antibiotika. Journalerna är många gånger helt eller delvis ofullständigt ifyllda och veterinärens undersökningar och behandlingar är ofullständiga och bristfälliga.

Besökt veterinärkliniker för tips

Veterinären har själv anfört att han vidtagit flera åtgärder för att förbättra miljön. Han har besökt andra veterinärkliniker för tips. Han har också investerat i en ombyggnad för att förbättra hygienen.

Han medger att han skött journalföring och dokumentation mindre bra.

Även Statens jordbruksverk har yttrat sig i egenskap av tillsynsmyndighet för veterinärkåren och har konstaterat försumlighet i veterinärens yrkesutövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.