”Flera hundra människor kan ligga döda i vattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningens fartyg i Slite på Gotland har just nu övergett sin gotländska hemmahamn för att arbeta med gränsbevakning vid EU:s yttre gräns utanför Libyen. I jobbet ingår bland annat att rädda afrikanska migranter, på väg mot Europa, från en säker död i sjöodgliga båtar. Och det är fruktansvärda syner som i många fall möter den svenska besättningen.

Kustbevakningens fartyg KBV002 är normalt stationerad i Slite på Gotland, men just nu har den andra uppgifter än att bevaka Östersjön. Sedan några veckor är fartyget sysselsatt i Medelhavet med att bevaka EU:s yttre gräns. Arbetet består i fiske och miljöövervakning, men stora delar av jobbet går ut på att rädda migranter i usla båtar som är på väg från Afrika till Europa

– Man vet aldrig vad man har att förvänta sig i det här jobbet, säger Örjan Eriksson, befälhavare på Triton.

– Det första fallet vi hade i förra veckan så var det en gummiflotte som delvis var punkterad. Människorna på den överfulla flotten satt och höll upp den trasiga gummipontonen för att hålla sig flytande, säger Örjan Eriksson, befälhavare på Kustbevakningens fartyg Triton.

Flera hundra döda i vattnet

Migranterna kommer till största delen från olika platser i Afrika och har köpt resan över Medelhavet av skrupelfria kriminella människosmugglare. Resor som företas i sjöodugliga farkoster.

– Mentalt är det tufft, för man vet aldrig vad som händer om en kvart. Det kan vara allt ifrån flera hundra människor som ligger i vattnet, som behöver hjälp. Det kan till och med vara flera hundra människor som ligger döda i vattnet. Man vet aldrig vad man har att förvänta sig i det här jobbet, säger Örjan Eriksson, befälhavare på Kustbevakningens fartyg Triton.

Kontraster i jobbet

Vintertid bryter Örjan Eriksson is i Bottenviken med fartyget och nu bedriver han alltså livräddning i annat klimat.

– Nu har vi 35-40 grader varmt så det är helt motsatta förhållanden och annat vatten, säger Örjan Eriksson.

Frivilliga på båten

Besättningen består av en blandning av kustbevakare, poliser och sjuksköterskor från Sverige.

– Vi är tre gotlänningar ombord och totalt sex personer som är stationerade på Triton hemma i Slite på Gotland. Alla här ombord som är med från polisen, MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och sjuksköterskor har frivilligt sökt att vara med ombord. Det är en väldigt positiv besättning som alltid är hungriga och vill jobba, säger Örjan Eriksson, befälhavare på Kustbevakningens fartyg Triton.

Kustbevakningens fartyg Triton KBV002. Vintertid bryter fartyget is i Bottenviken. Foto: Patrik Widegren /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.