Flyktingar som anländer i hamnen i Karlskrona. Foto: Johan Nilsson/TT

Kommunerna i Östergötland förbereder sig inför flyktingströmmen

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari och nu har de första flyktingarna från kriget börjat komma till Sverige. Flera kommuner i Östergötland har börjat inventera lokaler för att kunna ta emot de som flyr. I listan nedan kan du ta del av de östgötska kommunernas förberedelser.

Finspångs kommun:

Har initialt 20 färdiga platser, men tittar på fler lokaler. Redan idag finns det flyktingar från Ukraina på plats i kommunen.

Norrköpings kommun:

Har en styrgrupp som arbetar med frågan. Kommunen har tittat på byggnader ute på Bråvalla och de jobbar nu med att inventera vilka möjligheter som finns. I dagsläget har kommunen tagit emot 20 flyktingar och arbetar nu med att färdigställa ytterligare 120 platser.

Valdemarsviks kommun:

Kommunen har 111 möjliga platser i ett första skede. Enligt kommunen handlar det om lokala fastigheter inom tätorten. Kommunen har arbetat sedan i onsdags med frågan och tog emot flyktingar under torsdagen.

Linköpings kommun:

Linköpings kommun har anmält 300 akutplatser. Det handlar om gymnastiksalar och lägenheter som kommunen redan hyr möblerade.

Åtvidabergs kommun:

Kommunen har identifierat några kommunala fastigheter och man förbereder för den första busslasten, som väntas nu i helgen. Bland annat kan ett centralt äldreboende ta emot 50 personer och en avvecklad förskola omkring 25 personer.

Ydre kommun:

Kommunen har platser för 50 flyktingar, plus åtta spädbarn. Totalt görs tio lägenheter i ordning som var lediga hos Ydrebostäder. På två dagars varsel räknar kommunen med att kunna erbjuda ytterligare 80 platser. Det handlar då om både lägenheter och idrottshallar.

Motala kommun:

Kommunen har gjort en kartläggning och förhandlar nu med en aktör utanför kommunen. Motala kommun har haft en stab och en arbetsgrupp i ett antal veckor som arbetat med frågan. Under fredagen meddelade kommunen att det första evakueringsboendet är klart, totalt handlar det om 50 platser i ett första läge. Den fastigheten som används är Karlsby Lägergård och flyktingar kommer kunna tas emot från och med fredagen.

Mjölby kommun:

Kommunen kan idag erbjuda ett 70-tal boendeplatser, men håller på med ytterligare. Det handlar om lägenheter, äldreboenden med tomma platser och gymnastiksal.

Boxholms kommun:

Kommunen har redan tagit emot sex familjer, totalt tolv personer. Första familjerna fick rum i möblerade lägenheter som bostadsbolaget äger. Kommunen beräknar inte behöva använda gymnastiksalar. Många boende i kommunen har hört av sig och erbjudit platser – det är något som utreds.

Ödeshögs kommun:

Kommer i första hand kunna erbjuda platser i gymnastiksalar och evakueringsboende, men det kommer vara kort tid man bor där. Kommunen har förberett med madrasser och har utreder möjligheter att erbjuda mat.

Svar saknas:

Söderköpings kommun, Vadstena kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet