Jonas Jonsson, Norrköping i sin MK Indy på väg mot segern i Roadsport B, en seger som han senare under dagen följde upp med en andraplats. Foto: Bo LindmanVisa alla (5)
Visa alla (5)

Flera östgötska framgångar i vårracet på Mantorp Park

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har sportvagnsentusiaster samlats på Mantorp Park för att delta och beskåda Sportvagnsmästerskapet, som körs för femtioåttonde året i rad.

– Det är det entusiaster som är här och det är sportbilar som har moderniserats och byggts om för tävling. Det här är glad racing, säger Bo Lindman, pressansvarig.

Under den femte och sjätte maj har det varit över 150 starter på Mantorp Park och det är deltagare från hela landet, men även gäster från Danmark, Norge och Finland.

”Feta hjul och starka motorer”

– Merparten av dem som deltar i Sportvagnsmästerskapen är racingentusiaster som bygger och modifierar sina bilar själva. Det är en rolig tävling, mycket breda hjul, starka motorer och stora vingar, populärt beskrivet, säger Bo Lindman.

Östgötska framgångar

Vidare berättar han att det är extra roligt då det under helgen varit östgötsk framgång.

– Vi har Sixten Mineur från Linköping som körde sin livs första racertävling som i båda heaten blev 4:a i sin klass, säger Bo Lindman.

Sixten Minuer kör en Sylvia Phoenix i klassen Roadsport A. Även Jonas Jonsson från Norrköping, som kör en MK Indy i Roadsport B -klassen har haft en lyckad helg.

– Han vann sin klass i första heatet och kom tvåa i sitt andra heat, säger Bo Lindman.

Totalt är fem östgötska förare med i Sportvagnsmästerskapen under helgen.

”En av Sveriges mest klassiska banor”

Motorbanan Mantorp Park som startade 1969, arrangerar varje år flera motorevenemang och har stor betydelse för sporten, säger Bo Lindman.

– I och med att vi har Mantorp Park här, som är en av Sveriges mest klassiska racerbanor har sporten en speciell plats i Östergötland. Det är många som tycker att det är kul med racing, säger han.

Under helgen har arrangemanget dragit runt 500 – 1 000 besökare. En siffra som kunde ha varit bättre, menar Bo Lindman.

Helgens tävlingar bjöd förutom östgötska framgångar på många sportbilar av det mer extrema slaget. Här syns John-Erik Öberg från Nynäshamn med sin BMW M1 Sauber. Foto: Bo Lindman

– Det är lite glest på läktaren. Det vore kul om fler racingentusiaster kunde upptäcka den här tävlingen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer