Arkivbild. Foto: Niklas Luks / TT

Flera räddningstjänster ansluter till RTÖG:s larmcentral

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 kommer flera kommuners räddningstjänster att ansluta sig till RTÖG:s räddningscentral. Först ut är Boxholm och Mjölby som kopplas på 30 mars.

Senare under året kommer också Kinda, Ödeshög och Finspång ansluta sig. Idag är Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg med i Räddningstjänsten Östra Götaland. Sedan tidigare använder sig Motala och Vadstena av RTÖG:s räddningscentral, skriver RTÖG i ett pressmeddelande.

De nytillkomna kommunernas räddningstjänster, samt Motala och Vadstena, ingår alltså inte i RTÖG. Däremot kommer larmen hanteras via deras räddningscentral.

Bättre utnyttjande av resurserna

Skälen är att man anser att samverkan kan ge ett bättre resursutnyttjande och bättre uthållighet. De mindre räddningstjänsterna har svårare att klara vissa uppgifter på egen hand, enligt RTÖG. Detta gäller framför allt vid större händelser.

Enda östgötakommun utanför samarbetet kommer då framöver vara Ydre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.