Fotot är en arkivbild från Öresund. Foto: Drago Prvulovic/TT

Länsstyrelsen: Flera utmaningar för vindkraftsparker till havs

Uppdaterad
Publicerad

De två planerade vindkraftsparkerna Långgrund 1 och Långrund 2 som planeras utanför Sörmland och Östergötlands kust är just nu ute på samråd.

Länsstyrelsen Östergötland har kommit med sitt yttrande i frågan och man ser flera utmaningar för projektet.

Länsstyrelsen konstaterar bland annat att den planerade verksamheten är mycket omfattande och att den kan komma att påverka ett stort antal riksintressen. Flera verksamheter och näringar berörs, enligt länsstyrelsen, bland annat sjöfart, fiske och Försvarsmaktens verksamhet.

Krävs tillstånd

I sitt yttrande skriver länsstyrelsen att den gärna ser att ytterligare dialog kring behovet och utformningen av utredningar förs innan utredningarna genomförs.

I yttrande konstaterar länsstyrelsen också att verksamheten planeras i närheten av Natura 2000-området Bråviken yttre. Det innebär bland annat att det krävs tillstånd enligt miljöbalken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.