Vapnet på bilden är inte en soft airgun, utan en riktig pistol. Foto: TT Nyhetsbyrån

Flicka våldtagen under vapenhot

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke åtalas för att under soft airgun-hot ha tvingat en flicka att genomföra oralsex på en annan pojke. Skott avlossades som träffade flickan i pannan och på handen.

Han åtalas för anstiftan av våldtäkt mot barn och grovt sexuellt tvång.

Enligt åklagaren har den nu 16-åriga pojken tillsammans med två andra pojkar tvingat en flicka i 15-årsåldern till ett oralt samlag med en av dem.

Tvånget ska ha bestått av att pojkarna riktat en soft airgun-pistol mot flickan, samtidigt som de instruerade flickan hur hon skulle göra.

– De säger att det var en lek och att den gick överstyr. Det spårade ur, säger kammaråklagare Anna Lander till Östnytt.

Avlossade skott

Pojkarna ska även ha avlossat skott som träffat flickan i pannan och på handen. Detta ska ha resulterat i märken på flickans hand, men hon uppges inte ha fått några fysiska men.

– Men det är klart att hon inte mår så bra, säger Anna Lander.

Filmades

Händelserna ska dessutom ha filmats av någon av pojkarna. Sekvensen med själva övergreppet är raderad, men en utomstående person kommer att vittna om filmens innehåll.

Åklagaren menar att brottet är att bedöma som grovt eftersom flera personer deltagit i övergreppet och då gärningsmännen ”visat särskild hänsynslöshet och råhet” i och med att de använt ett vapen.

Minderåriga

Eftersom de två andra pojkarna inte var straffmyndiga vid tiden för brottet kan de inte åtalas.

Vad kommer du att yrka på för påföljd för 16-åringen?

– Det har jag inte hunnit titta på än, säger Anna Lander.

Övergreppet ska ha inträffat på en mindre ort i Östergötland i september förra året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.