Foto: TT

Flygresandet slår rekord

Uppdaterad
Publicerad

Flygresandet slog rekord förra året. Nästan 42 miljoner personer flög till och från Swedavias tio flygplatser, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Över 26 miljoner passagerare reste till och från Sveriges största flygplats Arlanda under 2017 – en ökning med åtta procent jämfört med året innan.

Vid Norrköpings flygplats har man också sett en ökning av antalet passagerare.

– För året 2017 hade vi cirka 105 000 resenärer. Det är en ökning med cirka fem procent, om man jämför med året innan. Och vi räknar med att fortsätta öka då vi kommer ha fler avgångar till Turkiet och Kap Verde framöver, säger marknad- och försäljningschef Bertil Skärblom.

Norrköping flygplats Foto: Norrköping flygplats

Minskar i Linköping

Vid Linköpings flygplats ser man dock en minskning. 141 821 passagerare för året 2017.

– Ja, det är en minskning mot året 2016, då vi hade runt 156 000 resenärer. Anledningen är att SAS inte längre flyger från och till Köpenhamn, säger vd Camilla Lejon.

– Däremot ser vi att KLM-linjen går bra. Och även om majoriteten är affärsresenärer så har också antalet privata personer ökat sitt resande under sommarhalvåret, vilket är roligt, säger hon vidare.

Resandet via Visby airport har ökat under 2017 Foto: Peter Phillips

I Visby var det närmare en halv miljon passagerare, 491 446 personer, som reste till och från Gotland. Det är en ökning med cirka 30 tusen från året innan.

”Sverige – ett turistland”

Sverige hamnar strax över den europeiska trafikutvecklingen som bedöms ligga på fyra procent. Under 2018 väntas en mer måttlig ökning.

– Vårt lands ekonomi är stark och det återspeglar sig i flygandet, framför allt till och från Sverige. Dessutom blir Sverige mer och mer attraktivt som turistland, kommenterar LFV:s generaldirektör Ann Persson Grivas i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.