Foto: Johan Nilsson/TT

Flyktingar från Ukraina erbjuds hälsoundersökning och vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Under den här veckan startar Region Östergötland arbetet med hälsoundersökningar och vaccination mot covid-19. Ukrainska flyktingar erbjuds den kostnadsfria undersökningen och inleds i Norrköping, där flest flyktingar finns.

– Det är en screening av det allmänna hälsoläget, en kontroll av vaccinationsstatus och provtagning. Vi ger också information om hur och var man söker vård i Region Östergötland, säger Malin Creutz, verksamhetschef för Flyktingmedicinskt centrum (FMC) i regionen, i en kommentar på regionens sajt.

Vaccination mot covid-19

Samtidigt erbjuds även vaccination mot covid-19. Finns behov av andra vaccinationer kommer de få information om hur de ska gå till väga för att få dem.

Successivt kommer hälsoundersökningarna att erbjudas i hela länet, uppger regionen. Personerna får en kallelse med en bokad tid. Undersökningarna kommer att göras på vårdcentraler runt om i länet efter att ordinarie verksamhet har stängt för dagen.

I slutet av mars berättade SVT Nyheter Öst om att regionen väntade flera ovaccinerade flyktingar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.