Ett tjugotal ungdomar sittdemonstrerar. Foto: Muhammad Rezaee

Flyktingungdomar sittdemonstrerar i Motala

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal afghanska ungdomar sittdemonstrerar på Stora torget i Motala för att utvisningarna av ensamkommande barn/ ungdomar till Afghanistan ska stoppas.

Muhammad Rezaee sitter på Stora torget i Motala tillsammans med ett 20-tal andra ungdomar. Han har uppehållstillstånd i Sverige men han känner många som nu riskerar att skickas tillbaka:

– Jag känner många som när de fyller 18 år kommer att skickas tillbaka till Afghanistan. Två av mina kompisar skickades dit förra månaden. Jag pratade nyss med en av dem, som var väldigt ledsen.

Men vad är det som är dåligt i Afghanistan?

– Det finns mycket krig där och det har det varit i 37 år. Även om de skickar en till fredligare områden är det väldigt otryggt. Vi är väldigt rädda för terroristerna som finns överallt där. Man känner sig hela tiden otrygg. Man kan inte ens gå ut och handla mat.

Vad hoppas du ska hända med den här demonstrationen?

– Jag hoppas att politikerna ska ändra sig.

Muhammads gode man Kerstin Hässler hoppas att Motalaborna kommer till torget och ansluter sig till demonstrationen.

– Kom hit, ungdomarnas budskap behöver spridas, säger hon!

Det här är en av de sittdemonstrationer som just nu pågår runt om i landet till stöd för de Afghanska flyktingarna. I Stockholm pågår en sittdemonstration som inleddes på Mynttorget för två veckor sedan men som sedan ungdomarna attackerats av nazister fick flytta till Medborgarplatsen.

Polisen i Motala rapporterar att det är lugnt på Stora torget och att demonstranterna har tillstånd att demonstrera fram till klockan 22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.