Flyttgubbarna på bilden tillhör inte en RUT-fuskande flyttfirma. Foto: SVT

Flyttfirmor fuskar med RUT

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en djungel av småföretag som erbjuder både flytt och städ till låga priser. Men det kan röra sig om skattefusk.

När flyttbranschen undersökte sin egen bransch för två år sedan hittade de en rad firmor som erbjöd RUT-avdrag för flytt – något som är olagligt och snedvrider konkurrensen.

När SVT Östnytt nu testar branschen igen fann vi en uppsjö av småföretag som erbjuder flytt och städ för billiga priser och att RUT- avdraget fortfarande används på ett tvivelaktigt sätt.

SVT granskar flyttbranschen

Så här lät det när vi ringde upp ett av företagen som vi senare ska återkomma till:

– Vissa delar av flytten är RUT-berättigad. Vissa är det inte, som själva transporten, säger den anställde på flyttfirman.

Men bära grejer är det RUT-avdrag på?

– Ja, det räknas som hushållsnära tjänster. Det här är ju i gråzonen, som jag förstår det.

Enligt Skatteverket är ingen del av en flytt berättigad till RUT-avdrag, utom flyttstädningen.

Ett allt större problem

När vi ringer runt bland de större etablerade flyttfirmorna uppger de flesta att sedan RUT-avdraget infördes 2007 har det blivit ett allt större problem inom flyttbranschen.

– Absolut, det har ju exploderat. Problemet har ju uppstått när trollerikonstnärer med fakturaomskrivningar har börjat skriva att de städat för 10.000 kronor, när de egentligen städat lite grann och utfört en flyttjänst. Det är väldigt vanligt, säger Fredrik Engström, jurist hos Sveriges Möbeltransportörers Förbund.

Ulla fick en RUT-faktura

Ulla Karlsson i Norrköping anlitade företaget EPL städ och flytt när hon flyttade i våras.

– De sa att jag skulle betala 6000, och att de skulle ta 6000 från det här RUT.

Då ingick både flytt och städ?

– Ja.

Ullas faktura är på 12.000 kronor och debiteras helt och hållet som en hushållsnära tjänst, det vill säga ett RUT-avdrag. Så Ullas del att betala skulle bli hälften – 6000 kronor.

”En miss”

Och så här säger företaget.

– Städ är helt och hållet avdragsgillt. Flytten är det inte, där ska det finnas en transportavgift. I vissa fall så bjuder vi på transporten, säger Gustaf Skoogenäs, ägare till EPL städ och flytt.

Så du menar att de här 12.000 kronorna är för städning?

– Där vet jag inte exakt hur det såg ut i lägenheten. Men det är inte omöjligt att det är en så stor post på städning, säger Gustaf Skoogenäs.

Vi visar ännu en av företagets fakturor från en flytt i Linköping. Också den är fakturerad som en hushållsnära tjänst, det vill säga med RUT-avdrag.

– I det fallet är det en miss, säger Gustaf Skoogenäs.

Enligt EPL trodde någon på företaget att det handlade om städning.

När vi frågar om samtalet där vi ringde anonymt och en anställd hos EPL menade att bärandet och packandet var en hushållsnära tjänst så ursäktar sig ägaren.

– Det måste vara en kommunikationsmiss, säger Gustaf Skoogenäs.

Ser kunderna fly

Det finns många med låga priser. En flyttfirma i Stockholm erbjuder städning som kostar tre gånger så mycket som flytten. Faktum är att det är billigare att beställa både flytt och städ än bara flytt. En annan flytt- och städfirma erbjuder två man plus bil för 450 kronor i timmen.

– Det fungerar inte. En expressarbetare kostar mellan 220-240 kronor i timmen. Sedan kostar bilen pengar också. Så det borde ligga på 800-900 kronor i timmen, plus moms, säger Mikael Andersson, delägare i Flytt-Anders i Linköping.

EPL städ och flytt tar 495 kronor i timmen. Hur får de det att gå runt?

– Vi har väldigt låga kostnader. Vi är väldigt kostnadseffektiva. Låga personalkostnader, förklarar Gustaf Skoogenäs.

De etablerade flyttfirmorna ser kunderna fly. Och problemet finns i stora delar av landet.

– Det förekommer här också. Hälften av våra bostadsflyttuppdrag försvinner med RUT-företagstjänsterna, säger Marlene Malmqvist, en av ägarna till Ilexpressen i Visby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar flyttbranschen

Mer i ämnet