Mjölkbonden Kristian Gustafsson i Grötlingbo har det svårt att hitta foder till sina 400 djur. Foto: SVT

Lantbrukaren: ”Ingen har något foder att sälja”

Uppdaterad
Publicerad

Den torra sommaren har varit tuff för lantbrukarna på Gotland. Halverade skördar och borttorkat bete gör att många har brist på foder till sina djur.

Ett litet hopp är att det nu ska komma regn som kan mildra krisen. Men LRF ser tyvärr en risk för nödslakt.

– Jag är nästan övertygad om att det kommer att hända, säger Andreas Nypelius, vice ordförande för LRF Gotland.

Inget foder att köpa

Mjölkbonden Kristian Gustafsson i Grötlingbo har 400 djur som ska ha mat varje dag. Men beteshagarna är sedan länge avätna och i brist på gräs så får han stödutfodra sina kvigor med ensilage.

Han uppskattar att det fattas uppåt 1000 ton grovfoder mot ett normalt år. Hans hopp är nu på att lyckas få en tredje skörd.

– Av de 1000 så kanske vi kan täcka upp hälften med det som vi kommer att kunna skörda. Men det är fortfarande en ansenlig mängd som inte finns, som vi därför måste köpa. Där kommer problemet att det har varit en torr sommar för alla så det är just ingen som har något foder att sälja. Så den här vintern kommer att bli bekymmersam, säger Kristian.

LRF Gotland uppskattar att mellan 20,000 och 50,000 ton grovfoder fattas på Gotland. Foto: SVT

Risk för nödslakt

LRF Gotland arbetar just nu med att inventera foderbristen. Allt är inte sammanställt men man uppskattar att mellan 20 000 och 50 000 ton grovfoder fattas på Gotland. När fodret inte räcker till alla djur så ser man en risk att lantbrukare kommer att tvingas nödslakta.

– Många har hoppats att lösningen skulle vara att slakta ut sina djur för att klara vintern med fodret. Men slakterierna går redan för högvarv och de kan inte öka så mycket mer, och det finns ingen ökad efterfrågan. Det går inte att slakta något som det inte finns en efterfrågan på. Så risken är stor att, om det inte går att få tag på foder, så blir det nödslakt. Jag är nästan övertygad om att det kommer att hända, säger Andreas Nypelius.

Risken finns att lantbrukare får nödslakta djur på Gotland. Foto: SVT

Hoppas på regn

Just den här dagen duggar ett lätt regn över Kristian Gustafssons betesmarker, ett regn som inger något slags hopp.

– Idag är man fylld av hopp när det faktiskt börjar regna lite. Min farfar brukade säga: Det blir sällan så bra som man hoppas, men det blir inte så jävligt som man tror, säger han och ler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.