Kulturhistoriska värdefulla byggnader diskuterades under konferensen Foto: SVT

Forskarnas dilemma: Bevara gamla hus och samtidigt kunna bo i dem

Uppdaterad
Publicerad

Att bevara, men samtidigt kunna använda kulturhistoriska byggnader på ett bra sätt, är en fråga som många byggnadsvårdsexperter jobbar med. På Gotland samlades nyligen flera forskare för att prata om de gamla husen, men också de som så småningom kommer att bli gamla.

Det är Riksantikvarieämbetet, Energimyndigheten och Uppsala universitet Campus Gotland som har varit värd för en internationell konferens med fokus på energieffektivisering av äldre hus. En av utmaningarna för forskarna är att få ihop hur man varsamt tar hand om husen samtidigt som de ska vara drägliga att bo i.

– Det är den grundläggande utmaningen. För att komma fram till lösningar så behöver vi jobba på olika plan. Med detaljer, till exempel fönster och att använda solenergi, men också mer övergripande. Ta Visby innerstad som exempel, vad är en rimlig målsättning med energisparande där och hur uppnår vi den på ett varsamt sätt, säger Tor Broström, professor i kulturvård vid Uppsala Universitet.

Stora skillnader mellan olika land

Under konferensen samlades 150 deltagare från 25 länder i Visby för att diskutera 60 nya vetenskapliga artiklar som berör kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Grundfrågan, om hur man bäst bevarar de gamla husen, är den samma i varje land, även om det också finns stora skillnader.

– Jag har en kollega från Kairo. Deras problem är att det är för varmt, där är det luftkonditionering som är utmaningen. I Sverige är det för kallt på vintrarna, säger Tor Broström.

Samtidigt som man fokuserar på vår tids gamla hus, så är det redan nu dags att börja tänka på framtidens kulturminnen.

– Jag tänker på mina studenter som är med här, det är ju deras utmaning; hur förhåller vi oss till miljonprogrammen, 70- och 80-talets bebyggelse. Det är våra barn och barnbarns kulturarv, säger Tor Broström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.