Bilder på tjejer mellan tagningarna utmanar det ”perfekta”

Publicerad

SVT:s recensent har kallat henne en av Sveriges absolut viktigaste fotografer. Nu visas Julia Peirones utställning Girls, Girls, Girls på Arbetets museum i Norrköping.

– Vi har hållit koll på henne ganska länge och är jätteglada att vi äntligen kan ha den här utställningen som är en samlingsutställning av flera olika verk som hon gjort under 15 år, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetes museum i Norrköping.

Utställningen visar bilder och filmer på unga kvinnor, tagna i ögonblick när modellerna väntar på det de tror att de ska göra.

– De blir kanske inte helt perfekta, de misslyckas och det blir inte de mest attraktiva uttrycken,  men det är just det som Julia försöker få tag i. Det är uppfriskande i en tid när vi lever med mycket sociala medier som strävar efter det perfekta hela tiden, säger Sara Grevlund.

Kvinnor filmas i högklackade skor

I en av filmerna visar Julia Peirone upp det destruktiva i konsten att gå i högklackat.

– Julia sa till de här tjejerna att de skulle klä sig som om de skulle ut och festa. Hon filmade tjejerna med fokus på fötterna som bär högklackat. Man ser dem falla, påfrestningarna i deras ben och musklerna som gör ont, berättar hon.

Foto: SVT

I verket ”Jag är alltid glad” handlar det mer om egenskaper. En tjej stirrar på oss samtidigt som röster berättar fraser som ofta ses i ett CV eller i ett personligt brev.

– ”Jag är alltid glad”, ”jag är flexibel”, ”jag är bra på att samarbeta” etcetera. Det visar hur jobbigt det är att alltid höra de här positiva attributen och hur fejkade dom blir, säger Sara Grevlund.

Första gången Girls, Girls, Girls, visades var i Göteborg och utställningen hyllandes bland annat av SVT:s recensent. Utställningen visas i Norrköping 25 maj -  25 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet