Sonja har fått korn på tre svarthuvade sniglar – en sitter på bladet precis framför nosen. Foto: Ulf Persson/SVT

Följ med när hundarna jagar ny invasiv snigel

Uppdaterad
Publicerad

Mördarsnigeln är ökänd sen tidigare – och nu har en ny art börjat föröka sig rejält i Sverige: den svarthuvade snigeln. Den har bland annat dykt upp i Krokek norr om Norrköping och Länsstyrelsen i Östergötland försöker nu bekämpa snigel med hjälp av hundar.

– Den kommer ursprungligen från Kaukasus och förra året hittades det första exemplaret i Sverige och Krokek är det första stället i Östergötland. Hittills har den observerats på 16 platser i landet, säger Linnéa Carlzon, vattenekolog på Länsstyrelsen i Östergötland.

Linnéa Carlzon, vattenekolog på Länsstyrelsen i Östergötland, försöker hålla en liten del av dagens snigelskörd kvar i burken. Foto: Ulf Persson/SVT

Hundar från Skåne letade i trädgårdarna

På lördagen kom två hundförare från Malmö med sina specialtränade hundar Sonja och Peggy för att spåra sniglar och se utbredningen i villaområdet.

– Vi har hittat massor sen i morse så det här området behöver verkligen saneras, säger Marie Koenen en av hundförarna.

Följ med på snigeljakt i klippet ovan som även engagerade barn i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.