Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pilgrimsvandraren Emanuel Eriksson (till höger) kippar efter andan under vandringen. Se mer i klippet. Foto: John Senewiratne/SVT

Följ med på pilgrimsfärd för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen vandrade en tapper skara mellan Motala och Vadstena för klimatet och den biologiska mångfaldens skull.

Det var Svenska kyrkan som tillsammans med Världsnaturfonden pilgrimsvandrade sträckan mellan Motala och Vadstena under namnet Pilgrims Walk for Future. Det är inte första gången och definitivt inte den längsta sträckan som promenerats i klimatet och den biologiska mångfaldens tecken.

– Vi har hållit på sen 2021 då vi vandrade från Vadstena till Glasgow (klimatmötet), berättar projektledaren Emanuel Eriksson.

Svettpärlorna frodas i hans panna, andningen är tung och han har vissa svårigheter med att berätta och promenera samtidigt.

”Lite jobbigt”

– Nämen det är bra. Det var däremot lite jobbigt att springa ikapp de andra när jag fick stanna för att vänta in dig, så nu är jag lite svettig, säger han när vi går över Motalabron.

Med på vandringen fanns även Linköpings biskop, Marika Markovits, som hade tagit med sig en vandringskäpp.

– Jag fick flera pilgrimsvandringsstavar när jag blev vigd till biskop i stiftet och det kommer väl till pass eftersom pilgrimsvandring är en viktig del i vårt sätt att arbeta i Svenska kyrkan, säger hon.

Se video från vandringen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.