Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med till huset som smälter in i omgivningen där tallskogen ger vind- och ljusskydd. Foto: SVT

Följ med till trävillan på Gotland som kan vinna prestigefulla priset

Uppdaterad
Publicerad

Villa Meltem i Salthamn norr om Visby på Gotland är ett av tolv hus som nominerats i den prestigefyllda arkitekttävlingen ”Träpriset 2024”. Vart fjärde år delas priset ut till en byggnad som representerar ”god svensk arkitektur i trä”.

Ägaren Meltem Duzakin är väldigt nöjd med sitt hus som ritats av arkitekten Martina Eriksson. Att vara nominerade till Träpriset 2024 är något de ser som ett kvitto på de noggranna tankar och det arbete de lagt ner.

– Martina har verkligen broderat stycke för stycke. Ingenting är lämnat åt slumpen. Det märks att juryn har förstått det så vi är jätteglada, säger Meltem.

Starta klippet ovan för att se ett reportage om huset.

Matplatsen med mycket rymd och ljus. Foto: Emil Nordin

Så lyder juryns motivering för Villa Meltem:

”Att vandra runt i villa Meltem är som att kliva rakt in i arkitekturens grammatik och få uppleva den breda palett som finns men som alltför sällan nyttjas. Huset går inte att greppa vid första anblicken utan upptäcks gradvis. Här finns alla typer av rumsligheter, från slutna rum till halvöppna, under tak eller i lä. Man rör sig från rum med dubbel takhöjd till snäva och låga där man sitter nära golvet. Det är en upptäcktsfärd för sinnena, att färdas utan att resa bort och där trä är en ständig följeslagare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.