Folkparkerna dansar på sista versen

Uppdaterad
Publicerad

Folkets park – den svenska succéuppfinningen – håller sakta på att försvinna. Hälften av parkerna har lagts ner och resten lever en tynande tillvaro.

Folkparken är bland det svenskaste som finns, men den är en utdöende historia. 50-talet var storhetstiden, men sen dess har det gått utför.

Konkurs i Linköping

I Folkets park i Linköping spelade stjärnor som Frank Sinatra och Abba. I modern tid försökte man förnya sig och göra om dansbanan Cupolen till ett konferenscenter.

För 43 miljoner sålde föreningen själva parkdelen till ett bostadsbolag. Men notan för renoveringen landade på 63 miljoner och konkursen var ett faktum.

– Det känns jätteledsamt. Det fanns två saker att välja på, antingen göra den här, som vi tyckte genomtänkta, ombyggnaden. Eller också kunde vi satt oss ner och långsamt dött sotdöden, säger Kim Öhman, ordförande i Linköpings folkets park-förening.

Så nu läggs Linköpings Folkets park-förening ner.

Succé i Ljungsbro

Linköpingsborna får åka till Ljungsbro istället. Strax utanför den stora staden lever parken i all välmåga.

Och nu bygger man ut.

– Orkestrarna har mer instrument nu och större grejer. Då är den här scenen för liten, säger Inger Johansson, ordförande för Ljungsbro Folkets park.

Här har man försökt anpassa parken till nya tider och satsar på loppisar, barnteatrar, måbra-mässor och annat.

och kanske viktigast av allt; man har lyckats få in lite yngre förmågor som hjälper till i parken.

– Inget negativt om de gamla gubbarna, men det blev lite enkelriktat med bara dans, säger Marie Magdesjö, bokningsansvarig i föreningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.