Men flera församlingar i landet trotsar den regeln sedan flera år. Det började i västmanländska Fagersta 2005. Sedan dess har det spridit sig och Kinda är nu den tionde församlingen i landet som startar egen begravningsbyrå.
Kyrkogårdens kapell är numera lagerutrymme för kistor till salu och sockenstugan brevid är begravningsbyråns kontor och mottagning.
– Vissa saker måste man driva, när man bestämt sig för något som man tror på, säger Magnus Svensson, kyrkoherde i Kinda pastorat.
Kyrkan centralt säger nej
Detta trots att kyrkan centralt sagt nej. Svenska kyrkan pekar på att man är en skattefinaniserad begravningsmyndighet och det kan komma i konflikt med en kommersiellt driven begravningsverksamhet.
– Det kan uppstå gränsdragningsproblem och den risken har man inte velat ta, säger Erika Brundin, Svenska kyrkan.
Så det här är egentligen inte tillåtet?
– Med det nuvarande regelverket är det inte tillåtet, så är det, säger Erika Brundin.
”Vi måste säkra vår egen bransch”
Inte heller begravningsbranschen ser med blida ögon på det här, oavsett om församlingen säger sig kunna skilja på rollerna med ekonomi och personal.
– Det handlar först och främst om att vi måste säkra vår egen bransch och framtid. Det här inte bara en Kinda-fråga, det är en Sverige-fråga. Vad ska Svenska kyrkan syssla med? Är det gudstjänster, diakoni, utbildning? Eller ska de driva aktiebolag med kyrkoherden som vd, säger Peter Trygg, regionchef för Fonus Öst.
– För oss handlar det om antingen avveckling elle utveckling. Jag har varit kyrkoherde i sju år och vi har nästan halverat vår personal under den tiden, säger Magnus Svensson.
Domkapitlet ska granska
Domkapitlet i Linköping ska granska Kinda pastorats beslut att starta en begravningsbyrå. Domkapitlet menar att dagens regler inte tillåter att församlingar startar begravningsbyrå.
Bland annat finns det ”en risk för att den själavårdande och den affärsmässiga relationen blandas samman för den som anlitar en präst”, skriver domkapitlet i beslutet.
I avvaktan på vad den utredning som kyrkan gör på nationell nivå förväntar sig domkapitlet lojalitet mot gällande regler.