Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förälder om musikklassbeslutet: ”Det högg till i magen” Foto: Carl Larsson/SVT

Förälder om musikklassbeslutet: ”Det högg till i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Musikklasserna på Folkungaskolan i Linköping ska blandas upp med andra elever. Beslutet presenterades för knappt 14 dagar sedan. Föräldrar till eleverna hade ”på känn” att något var på gång och bildade en förening. Ikväll, onsdag, håller de ett protestmöte mot vad de menar är en nedläggning av musikklasserna.

– När beslutet väl kom...ja, det högg till i magen! säger Maria Randjelovic, ordförande i Föreningen för Linköpings musikklasser, FFLM.

Skolans rektor, Anna Dahlström, anser inte att beslutet innebär en nedläggning av musikklasserna, utan en förändring. Föreningen håller inte med.

– En klass är ju ett antal barn som går tillsammans i skolan. Nu kommer det inte vara så. Framöver kommer de gå i olika klasser, men ha schemalagd tid för körsång. Det blir på ett helt annat sätt vad det gäller gemenskap och tillit. Det är klart att musikklasserna läggs ner.

Skeptisk till rektorns argument

Maria Randejolvic menar att eleverna behöver träna musik ofta och att undervisningen kommer bli mindre effektiv efter förändringen.

– De som ska undervisa i körsång tycker det här är katastrofalt.

Kan du på något sätt förstå rektorns argument för förändringen?

– Jag förstår att hon vill göra något åt segregation, för det vill vi ju inte ha. Men den här åtgärden tror jag har väldigt liten chans att göra någon skillnad. Däremot skadar den något som fungerar väl.

Hör mer om hur FFLM resonerar i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet