Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under söndagen protesterade föräldrar och personal mot skolnedläggningarna i Norrköping. I videon berättar några av dem varför de är kritiska. Foto: Tina Enström, SVT

Föräldrar samlades i protest mot skolnedläggningar i Norrköping

Publicerad

En grupp föräldrar samlades under söndagen för att protestera mot de styrande politikernas beslut att lägga ner fem förskolor och tre grundskolor i Norrköping.

Grannkommunen Linköping har nyligen gått igenom samma sak – och nedläggningen av skolor i Norrköping har många likheter: Beslutsprocessen är kort, orsaken som anges är prognoser om färre barn, och oppositionen anser att de har fått för lite underlag.

Kort beslutsprocess

Fackliga representanter, personal och föräldrar är kritiska mot att det bara var sex dagar mellan att förslaget presenterades till beslutet – och känner därför stor oro för konsekvenserna.

– Det känns odemokratiskt och förminskande att man gör beslutsprocessen så kort. Vi föräldrar har ställt många frågor till både tjänstemän och politiker och det är uppenbart att det finns mycket de inte kan svara på, både i underlaget om tomma platser och när det gäller konsekvenserna framåt, säger Karin Krifors, som har barn på Folkparksskolan.

Orsak: Färre barn

Styrande politiker säger att de inte har något val eftersom antalet barn väntas minska. Det leder till att lokalkostnaderna tar allt större del av budgeten.

– Det handlar om att förtäta lokaler till förmån för att alla barn varje dag ska få träffa en behörig lärare, sa Sophia Jarl (M),

kommunstyrelsens ordförande, till SVT Nyheter Öst i samband med att förslaget presenterades.

För lite underlag

Oppositionspolitiker säger att de fått för lite underlag för att välja vilka förskolor och skolor som kan läggas ner.

– Vi ser ju också ett behov av att effektivisera verksamheterna, men man måste göra det på ett eftertänksamt sätt, sa Lina Cederlöf Lundgren (C), oppositionspolitiker, till SVT i samband med söndagens protest.

Beslutet fattades i utbildningsnämnden den 30 maj. Under måndagen den 19 juni ska kommunstyrelsen i Norrköping besluta om kommunens budget.

I videon kan du höra varför föräldrar och lärare är kritiska mot beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.