Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biskop Marika Markovits och flottiljchef Mats Antonson tillsammans på Helikopterflottiljen i Linköping. Biskopen fick följa med upp i helikoptern för att överblicka sitt stift. Se bilder från flygturen i klippet. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Höjd beredskap: Kyrkan och försvaret stärker samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska försvarsmakten förbereder sig för ett inträde i Nato och får hjälp av Svenska kyrkan för att stärka den moraliska kompassen hos soldaterna.

Som en del i arbetet med att stärka samarbetet besökte biskop Marika Markovits Helikopterflottiljen Malmen i Linköping. Personal från Svenska kyrkan var där för att lära sig mer om verksamheten och för att fördjupa samtalen om den militära själavården.

– Den är för att stärka soldaterna med värderingar och enskild själavård för att hantera svåra upplevelser och vägval, förklarar Marika Markovits, biskop Linköpings stift.

– För att lösa svåra situationer så behöver vi dels vara fysiskt starka men också ha en moralisk motståndskraft, säger Mats Antonson, flottiljchef.

Historisk tradition

Den militära själavården går tillbaka till Gustav Vasas tid. År 1545 bestämde den dåvarande kungen att det skulle finnas präster inom försvaret.

Själavården innebär att det finns präster på plats för att kunna ge stöd till soldater och värnpliktiga. De finns till för enskilda samtal och gudstjänster ute i fält.

– Försvarsmakten arbetar nära döden och då väcks många existentiella frågor och det har vi inom kyrkan en lång erfarenhet av att prata om, säger Marika Markovits.

Under besöket fick biskopen följa med på en helikoptertur över Östergötland. Hör henne berätta om flygturen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.