Visa alla (2)
Visa alla (2)

Forensisk forskning får skjuts framåt

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings universitet och Rättsmedicinalverket satsar på ett nytt strategiområde.

När forskningen på Medicinska fakulteten utvärderades 2014, så rekommenderade man en särskild satsning på forensiska vetenskaper. På områdena forensisk medicin, forensisk genetik och farmakogenetik.

Det handlar till exempel om att hitta och beskriva nya farliga droger som orsakar förgiftningar och dödsfall, eller att identifiera genetiska variationer som kan leda till plötslig hjärtdöd.

– Och strategiområdet ska inte bara samla forskare inom fältet i Linköping utan även internationellt, säger ordföranden Ylva Böttiger, professor i klinisk farmakologi.

Linköpings universitet skriver att deras forskning anses vara ledande både nationellt och internationellt.

Ett forskningsområde där både Linköpings universitet och Rättsmedicinalverket varit framgångsrika är det farmakogenetiska – alltså att utforska de genetiska orsakerna till skillnader i hur människor reagerar på läkemedel och förgiftningar.

– Till att börja med avsätts två miljoner kronor om året till strategiområdet, säger ordföranden Ylva Böttiger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer