Företag satsar för fler jobb

Uppdaterad
Publicerad

16 östgötska och sörmländska företag går nu ihop för att få fart på regionen. Tillsammans ska de få fram så många företag och jobb som möjligt när Ostlänken ska byggas.

Det behövs då tillväxten i Östergötland inte har varit vad den borde vara de senaste 20 åren, visar en rapport som kom för några år sen.

– Den Thapperska rapporten har visserligen några år på nacken, men den var viktig väckarklocka för oss. Den visar att Östergötland som region underpresterar i tillväxt jämfört med jämförbara regioner, säger Johanna Palmér, vd på Östsvenska Handelskammaren.

”Vi kan bättre”

Och när nu näringslivsfrågorna kommer att slukas av politikerstyrda Region Östergötland, så kraftsamlar 16 östgötska och sörmländska företag i ett privat alternativ som man kallar Vision East Sweden. Samtidigt passar man på att ge politikerna en knäpp på näsan för att man inte lyckades skapa en större region än Östergötland. I Vision East Sweden har Sörmland en lika given plats som Östergötland.

– Östergötland ensamt är för litet, vi vill arbeta för en sammanhållen vision i tillväxtstråket där tre framgångsrika städer, Nyköping, Norrköping och Linköping, ligger som på ett pärlband. Vi behöver skapa oss fler möjligheter till internationell lyskraft, säger Erik Zetterlund, VD Oxelösunds Hamn.

– Då måste man se den storregion som Ostlänken nu håller på att bilda, och därför är det viktigt att Östergötland inte bara knoppar in sig i själv, utan att vi ser den funktionella regionen.

Och enligt företrädarna för de 16 företagen, med Saab, Siemens, Handelsbanken, SEB, Holmen Paper, Länsförsäkringar, Lundbergföretagen, med fler är Ostlänken ett gyllene tillfälle att skapa jobb och tillväxt. En uträkning säger att bara bygget av Ostlänken kommer att skapa 13 000 arbetstillfällen och en färsk, ännu opublicerad studie visar att ytterligare 13 000 jobb kommer att skapas genom stadsutveckling i de fem kommunerna utmed banan.

– Det motsvara en befolkning större än två Åtvidaberg som kommer att befinna sig här under byggtiden. Och inte ens om vi utraderade arbetslösheten i vår större region, skulle vi kunna upp i de siffrorna, säger Johanna Palmér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny regionindelning

Mer i ämnet