Boxholms kyrka som invigdes 1897 Foto: SVT

”Förfallet som pågår är inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

En av de kyrkor som ansökt om kyrkoantikvarisk ersättning är Boxholms kyrka, byggd 1897 av slaggtegel från bruket i Boxholm. Under lång tid har fukt trängt in och teglet rasat sönder.

– Det här är en process som har pågått under väldigt lång tid, men de senaste åren har det eskalerat. Det förfall som pågår är inte bra, vi måste göra någonting åt det, säger Tony Daging, fastighetschef Folkungabygdens pastorat.

Se här tv-inslaget om det hundraåriga byggfusket som bland annat gör att kyrkklockan riskerar att rasa ner.

”Krävs en omfattande renovering”

När fukten trängt in blir det frostsprängningar som raserat teglet inne i väggarna samtidigt som slaggteglet, en biprodukt från tillverkningen av järn, spricker.

– Det krävs en omfattande renovering för att få få ordning på kyrkan, säger Tony Daging.

Fukt har trängt in i väggarna som vittrar sönder Foto: SVT

Strävpelare, som bygger upp hela konstruktionen har nu börjat falla sönder och delar av kyrkan har spärrats av. Dessutom har klockringningen i kyrkan stängts av då träkonstruktionen i tornet också har skadats av fukt.

Spärrat av kyrkan

– Vi ringer inte i klockan och vi har spärrat av delar av kyrkan på grund av rasrisk, säger Tony Daging.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om kyrkans dåliga skick och att man därför beslutat att inte hålla skolavslutningar i kyrkan. Nu har man ansökt om kyrkoantikvarisk ersättning för renovering av strävpelarna samt ersättning för att utreda hur stora renoveringar som kyrkan är i behov av.

– Det är kostsamt att renovera putsade fasader och tegel som i det här fallet. Bidragen vi får är en hjälp, men räcker inte till och på sikt kommer de här bidragen också att minska säger Tony Dagling och tillägger att man på riksnivå flaggat för att ersättningen kommer att minska.

Är framtiden för Boxholms kyrka hotad?

– Tyvärr så har det gått väldigt långt, det är det senaste året som vi har sett att det är ett väldigt allvarligt problem. Men i dagsläget kan jag inte svara på det, vi har bildat en grupp som ska ta reda på hur omfattande skadorna är, säger Tony Dagling.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.