Gasverkstomten och Elke Myrhede, projektledare miljö i Inre hamnen. Foto: Norrköpings kommun

Föroreningar kokas bort i Inre hamnen

Publicerad

Marken där gasklockan stod i Inre hamnen i Norrköping är en av de mest förorenade i Östergötland. Nu används en ny metod där föroreningarna kokas bort från platsen.

I ungefär 100 år tillverkades gas från stenkol på platsen. Kvar blev kraftiga föroreningar i form av bensen och tjära.

– I stort sett hela gasverkstomten är förorenad. På platsen där de två gasklockorna stått går föroreningarna väldigt långt ner. Allra djupast går de under den lilla gasklockan, ner till cirka åtta meters djup. Att schakta så djupt innebär stora risker, säger Elke Myrhede, projektledare för miljö i Inre hamnen.

Termisk rening

Därför har man valt att titta på en metod som kallas termisk rening. Där kokas föroreningarna bort. Marken hettas upp till 100 grader via borrade hål där föroreningarna förvandlas till gas som sedan sugs upp.

– Reningen av marken är nödvändig för att möjliggöra bostäder och annan bebyggelse.

För saneringen av gasverkstomten finns 122 miljoner kronor budgeterat. Staten står för 85 procent av kostnaden och kommunen för resten.

– Men det kommer att bli billigare.

Projektet startar i höst och ska vara klart i mars näst år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet