Få reda på mer om PFAS-föroreningarna i Åtvidaberg i klippet ovan. Foto: Mimmi Moberg

Föroreningar upptäckta i Åtvidaberg: ”Avråder från att äta fisk”

Uppdaterad
Publicerad

Fram till början av 90-talet genomfördes brandövningar vid brandstationen i Åtvidaberg – då användes brandskum som innehöll PFAS. Nu har kommunen genomfört provtagningar i området. Resultatet visar att det fortfarande finns mycket höga halter kvar av det giftiga ämnet.

I mätningarna har man även kunnat konstatera att PFAS finns i dagvattnet.

– Vi går ut och avråder från att fiska och äta fisken i Håcklasjön. Hypotetiskt kan det vara en recipient för dagvatten och möjligtvis grundvatten. Men det är ingen fara att bada i sjön, säger Rikard Spalle som är chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Åtvidabergs kommun.

Åtvidaberg

Det är i nuläget oklart hur kommunen ska gå tillväga för att få bort det giftiga ämnet från marken.

– Vidare utredning får påvisa vad vi kan göra åt det hela, säger Rikard Spalle.

Få reda på mer i klippet ovan.

PFAS

• PFAS, eller högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för omkring 5000 industriellt framställda kemikalier. Kemikalierna används i flera produkter, bland annat brandskum och impregneringsmedel.

• Enligt Naturvårdsverket är PFAS vitt spridda i miljön, extremt långlivande och vissa av dem giftiga.

• Den vanligaste källan för människor att få i sig PFAS är genom dricksvatten och livsmedel. Fisk som exponeringskälla har ökat sedan 1990-talet.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidaberg

Mer i ämnet