Foto: Harry How och John Lochter

Förre LHC-spelaren Stanley Cup-mästare

Uppdaterad
Publicerad

Förre LHC-spelaren Jakub Vrana var i högsta grad inblandad i avgörandet när Washington Capitals blev Stanley Cup-mästare inatt.

Redan sin andra NHL-säsong nådde förre LHC-spelaren Jakub Vrana de allra flesta hockeyspelares dröm – att få lyfta den mytomspunna Stanley Cup-bucklan i skyn.

Vrana gjorde första målet

Och inte nog med det – han blev dessutom den som öppnade målskyttet i det som skulle bli den avgörande Stanley Cup-finalen mot sensationslaget Vegas Golden Knights i Las Vegas natten till fredag.

Vrana kom i öppet läge mot målvakten Marc André Fleury och satte pucken iskallt i bortre krysset. Washington vann tillslut en tajt tillställning med 4-3 och bärgade mästerskapstiteln.

– Jag pratar inte så bra svenska... men det här är det sjukaste jag sett. Det är dröm. Vi har bästa gruppen... det är sjukt, sa Jakub Vrana på knackig svenska till Viasat efter avgörandet.

Kom till Linköping som 15-åring

22 år gammal är Jakub Vrana den andra spelaren med LHC-anknytning som gått hela vägen i det långa, tuffa Stanley Cup-slutspelet. Johan Franzén den andre.

Jakub Vrana kom till Linköping 2011 från hemlandet Tjeckien, som 15-åring, för spel i klubbens juniorverksamhet. Stortalangen draftades senare i första rundan av Washington Capitals – och lämnade LHC för spel i Washington Capitals för två säsonger sen.

Nu, tillsammans med superstjärnor som Alexander Ovetjkin och Niklas Bäckström, har han varit med att ge Washington Capitals sin första Stanley Cup-titel någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.