• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats iUpplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet får du ett sammandrag av några av Per Moksnes slutsatser i rapporten Foto: Patrik Widegren/SVT

Forskare vill ha båtskatt: ”Fritidsbåtlivet måste betala för miljöskadorna”

Uppdaterad
Publicerad
Fritidsbåtar är dåliga för miljön vid de svenska kusterna. Det visar en ny rapport från Havsmiljöinstitutet. Studier i Östersjön visar till exempel att bottenväxtligheten minskar dramatiskt när båtplatserna breder ut sig.

Rapporten är den första sammanställningen av den kunskap som finns om fritidsbåtlivet i Sverige. Men här finns också nyheter. Som hur många småbåtsbryggor Sverige har. Det har det inte funnits någon samlad bild av förut.

1 700 nya småbåtsbryggor om året

– Vi har ju räknat från flygfoton och kommit fram till att det finns ungefär 110 000 bryggor som täcker 200 mil sjöbotten. De flesta ligger i skyddade grunda vikar som har höga naturvärden. De ligger helt fel egentligen, säger forskaren Per Moksnes som jobbat med rapporten.

Antalet bryggor växer dessutom explosionsartat. Varje år tillkommer cirka 1700 nya. Problemet är att de skuggar botten och gör det svårt för växter och fiskar att överleva.

– Vi har räknat att i Sverige är 20 procent av de här viktiga bottnarna med ålgräs och annan vegetation allvarligt påverkade av båttrafik från fritidsbåtar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Båtregister och båtskatt

Nu vill han se en ordentlig kartläggning så att det inte byggs ännu mer i känsliga miljöer. Han vill också att det införs båtregister och båtskatt.

– Andra fordonsslag är ju registrerade och betalar skatt. Varför ska inte fritidsbåtslivet vara med och betala för de miljöskador och andra kostnader som följer med det?

Havsmiljöinstitutet är ett samarbete mellan flera svenska universitet. Per Moksnes är forskare vid Göteborgs universitet.

Andra förslag på åtgärder i rapporten:

Visa
  • Fritidsbåtar bör förvaras på land när de inte används. Då minskar behovet av bryggor och muddringar.
  • Sänk hastighetsgränserna i känsliga kustmiljöer. Det skulle minska uppgrumling och skador på bottenmiljön.
  • Bygg pålade bryggor istället för flytbryggor. Pålade bryggor skuggar botten mindre.
  • Inför ekonomiskt stöd till utveckling och användning av ny, miljövänlig, teknik. Exempel är moderna båtbottentvättar och eldrivna motorer.

Källa: Havsmiljöinstitutet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer