• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Forskaren: ”Polisens rutiner fungerar inte”

Publicerad

En ny studie gjord av den frispråkige polisforskaren Stefan Holgersson vid Linköpings universitet visar på allvarliga brister i polisarbetet med hatbrott på nätet.

Stefan Holgersson har analyserat cirka 800 hatbrott på nätet som polisanmäldes förra året av den ideella föreningen Näthatsgranskaren.

– Det är väldigt stor variation på hur man lyckas. Vissa polisregioner är väldigt duktiga, vissa är inte så bra, säger Stefan Holgersson.

Vad är det man misslyckas med?

– Anmälningar som skickas in försvinner. Man gör undermåliga förhör, man lägger ner ärenden på grunder som man inte borde lägga ner på. Och att det tar tid att utreda.

Hur kan anmälningarna bara försvinna?

– Ja, det är lite konstigt. Men det är samma sak som när internrevisionen granskade polisen så var det ungefär tio procent av de diarieförda handlingarna som inte hittades. Det är någonting med rutinerna som inte alls fungerar. Det är ju inte så bra när det är en rättsvårdande myndighet.

Problem med grundläggande rutiner, konstaterar du i studien. Kan du utveckla det?

– Det handlar om hur man tar emot en anmälan, hur man bevissäkrar, hur man lägger upp förhör, hur man hanterar ett ärende. Sen är det många andra faktorer man måste få till för att få utredare att trivas.

Vilka konsekvenser får det här med att man misslyckas med att utreda hatbrotten?

– Det är ju ett brott som vissa kategorier av människor drabbas av, som till exempel journalister och politiker. När polisen inte kan jobba med de här frågorna på ett bra sätt så finns det en risk att människor inte vill engagera sig som till exempel fritidspolitiker.

I studien ger du förslag på konkreta åtgärder för hur polisen ska komma till rätta med problemen. Hur tas det emot hos ledningen?

– Ett ointresse från dom man hade hoppats på skulle ha ett intresse. Så har det varit hittills, men förhoppningsvis kanske det ändrar sig med en ny rikspolischef.

Hatbrott på nätet

(Polisregion: antal inskickade/registrerade hatbrottsanmälningar i analysen)

Nord: 56/55

Mitt: 89/88

Bergslagen: 82/71

Stockholm: 166/165

Öst: 102/85

Väst: 178/139

Syd: 124/102

Källa: Polisens utredningsverksamhet – En studie av polisens arbete med demokrati- och hatbrott på nätet (PDF)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.