Hör forskarlaget berätta varför man valde att lämna Ungern. Foto: SVT/TT

Forskarlag lämnade Ungern för Linköpings universitet av politiska skäl

Uppdaterad
Publicerad

Duktiga ungerska forskare inom främst samhällsvetenskap riskerar att söka sig utomlands. Det menar sociologen Károly Takács som lämnat Ungern för Norrköping eftersom den politiska attityden mot universiteten i Ungern blivit allt hårdare under Viktor Orbáns styre.

Károly Takács leder ett forskarlag från Ungern där några i teamet har fått känna av den allt hårdare politiska tonen mot akademiker i hemlandet.

– Några i forskarlaget har hängts ut i tidningar som är regeringslojala, där man menar att deras forskningen inte är önskvärd, säger Károly Takács.

Linköping
Károly Takács. Foto: SVT

Genus och ojämnlikhet – känsliga ämnen

Han berättar att samhällsvetenskapliga ämen som är känsliga för regeringen handlar om genus, ojämlikhet och integration av romer.

På Linköpings universitet har man inte varit med om nåt liknade – att ett forskarlag kommer från ett annat EU-land för att de inte klarar av att verka där.

– Vi såg det som självklart att ta emot honom och forskarlaget. Att värna den fria forskningen ingår i vårt uppdrag, säger Per-Olof Brehmer vicerektor för forskning på Linköpings universitet. 

– Den här egentligen tragiska situationen för samhällsvetare i Ungern har varit oerhört positiv för oss. Det hade varit mycket svårt för oss att få hit honom annars, säger professor Peter Hedström vid institutet för analytisk sociologi på Linköpings Universitet.

Ungern har kritiserats av forskarvärlden

Under året har internationella forskarnätverk framfört kritik mot hur Ungern behandlar sina lärosäten. Den kungliga svenska vetenskapsakademin har också protesterat direkt till ungerska regeringen. Ständige sekreterare Göran K. Hansson skriver till SVT:

”Vetenskapsakademien står helt bakom det internationella nätverkets krav på att forskningens frihet inte inskränks i Ungern. Vi har också själva framfört detta i brev till Ungerns forsknings- och innovationsminister Palkovics, och vi tog senast upp frågan när ministern besökte Stockholm i förra månaden.”

Viktor Orbán, Ungerns premiärminister sedan 2010.

Orban populär trots massiv kritik

Ungerns Viktor Orbán har länge varit en kontroversiell och kritiserad ledare inom EU. Inte bara när det gäller frågan kring universiteten, utan också kring bland annat flykting-, rätts- och mediepolitiken. Ändå är han populär på hemmaplan. Så här resonerar Károly Takács kring det:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet