Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskarna berätta om deras upptäckt som kan lösa gåtan om långtidscovid: ”Kan klippa sönder delar av coronaviruset” Foto: August Askbom/SVT

Ny forskning kan ge svar på långtidscovids mystiska symptom

Uppdaterad
Publicerad

De komplexa sjukdomssymptom som uppstår vid långtidscovid är än så länge oförklarade. Nu har forskare vid Linköpings universitet hittat en möjlig mekanism som kan vara en viktig pusselbit för den fortsatta forskningen.

Forskarna bakom upptäckten, Sofie Nyström och Per Hammarström, har studerat spikproteinet i covid-19 sedan slutet av 2020 och den nya upptäckten hoppas ska de bidra till att lösa det komplicerade pussel som covid-19 visat sig vara. 

– Jag skulle säga att den här upptäckten är väldigt viktig. Det är en stor pusselbit som kan hjälpa till med att lösa den stora gåtan med långtidscovid och blodkauguleringsproblem, säger Sofie Nyström, universitetslektor på Linköpings universitet.

Hoppas leda till bättre sjukvård

Upptäckten har fått stor uppmärksamhet inom forskarvärlden och Per Hammarström hoppas den kan inspirera kollegor och att upptäckten kan förbättra sjukvården. 

– Det är jättekul, det har blivit stor uppmärksamhet. Förhoppningsvis så leder den uppmärksamheten till betydande framsteg i behandlingen av patienter. Det är ändå det som är slutprodukten och det är där vi märker att vi har en betydelse, säger Per Hammarström, professor på Linköpings universitet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer