– Vi visar också att lutein tas upp och lagras av immuncellerna i blodet, säger Rosanna Chung, postdoktor vid Linköpings universitet. Foto: Jurek Holzer/TT & Emma Busk Winquist/LiU

Forskarnas upptäckt – färgämne dämpar inflammation

Uppdaterad
Publicerad

Broccoli och spenat hjälper till att göra dig frisk om du har en inflammation. Det har forskare på Linköpings universitet nu bevisat.

Grönsaker som innehåller färgämnet lutein har inflammationsdämpande egenskaper. Det har forskare från Linköpings universitet kommit fram till.

Många personer som drabbas av en hjärtinfarkt har kvar en kronisk inflammation i kroppen trots att de får både läkemedel och livsstilsprogram. Den inflammationen kan dämpas om patienten äter ordentligt med exempelvis broccoli eller spenat.

Minskar risken för hjärtattack

– Vi mätte hur mycket lutein patienterna hade i blodet. Ju mer lutein det fanns i blodet desto mindre inflammation. Vi tror att om man äter mer av de här grönsakerna så minskar risken för hjärtattack, säger Rosanna Chung, postdoktor vid Linköpings universitet, till TT.

Amerikansk forskning har visat att lutein även kan skydda mot grå starr och kan bidra till att bromsa åldersförändringar i gula fläcken.

Lutein finns även i majs, ärtor, grönkål och andra grönsaker med mörkgröna blad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.