Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maltkorn av typen Chevalier och Jenny Hagenblad, biträdande professor vid Linköpings universitet. Foto: Matti Leino och Per Larsson

Forskning: Världsledande maltkorn kom från en enda ursprungsplanta

Publicerad

Forskare vid Linköpings och Stockholms universitet har analyserat prover av maltkorn från 1800-talet och upptäckt att sorten Chevalier uppstod ur en enda ursprungsplanta. Chevalier var länge världens ledande maltkorn vid ölbryggning.

Lantarbetaren John Andrews i Suffolk i England hittade för 200 år sedan en planta med extra fina ax. Han sådde axen i sin trädgård och där upptäcktes de av landägaren Charles Chevalier. Grödan kom att få bära hans efternamn och den var så pass bra att mot slutet av 1800-talet utgjorde sorten 80 procent av det maltkorn som odlades i England.

Synonymt med maltkorn

Chevalier kom till Sverige som utsäde och blandades med inhemska sorter. Forskarna undersökte burkar med prover av maltkorn som samlats in under 1800-talet och kom fram till att ursprunget troligen var en enstaka planta.

– En av burkarna med fröer som alla var genetiskt identiska tror vi är äkta Chevalier. I en del andra burkar var det blandat. Sorten hade så hög kvalitet att namnet blev synonymt med maltkorn och sedan kallades även andra sorter för Chevalier under den här tiden, säger Jenny Hagenblad, biträdande professor vid Linköpings universitet.

Mikrobryggerier

Under senare år har flera klassiska maltkorn åter kommit i ropet inom ölbryggningen.

– Man kan köpa Chevalier och jag har hört att vissa mikrobryggerier använder sig av den malten, berättar Jenny Hagenblad.

En slutsats av forskningen är att när de olika sorterna korn korsade sig på åkrarna och odlarna tog vara på korsningarna, använde de sig omedvetet av metoder som sedan låg till grund för jordbrukets förvandling. Och det långt innan den moderna växtförädlingen uppstod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet