Foto: Linköpings universitet

Forskningsfusk avslöjat på Linköpings universitet

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av fusk med forskning har avslöjats vid tekniska fakulteten på Linköpings universitet.

Fakultetsstyrelsen på tekniska högskolan har konstaterat att en forskare har plagierat text från närmare femtio verk av andra författare som sedan publicerats i åtta artiklar.

Forskaren har därmed gjort sig skyldig till vad som kallas oredlighet i forskning i Högskoleförordningen.

– I fakultetens utredning står det klart att forskaren har på ett graverande sätt underlåtit att klargöra vad som varit andras resultat och vad som varit hans egna bidrag. Jag kan bara konstatera att detta är ett fullständigt oacceptabelt beteende, säger rektor Helen Dannetun.

Mannen är nu arbetsbefriad med omedelbar verkan, bekräftar rektor Helen Dannetun för Östnytt.

– Det är beklagligt det som skett, så här får det inte gå till och vi måste därför sätta ner foten, säger Helen Dannetun.

– Det är naturligtvis beklagligt att konstatera ett fall av vetenskaplig oredlighet och att det inträffade inte upptäckts på ett tidigare stadium. Samtidigt visar det som hänt att systemet faktiskt fungerar, säger Ulf Nilsson, dekan vid tekniska fakulteten i ett pressmeddelande.

På måndag kommer personalansvarsnämnden att sammanträda för att avgöra forskarens framtid. Det kan handla om disciplinära åtgärder som en varning eller löneavdrag. Det kan även bli aktuellt med uppsägning eller avsked.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.