Pojken och kvinnan mördades i korsningen Åsgatan och Dahlgrensgatan i Linköping. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Dubbelmordet: Polisen i Linköping börjar DNA-topsa efter familjesökningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska en första DNA-topsning efter den familjespårning som gjorts i DNA-registret göras av polisen för att hitta den skyldige för dubbelmordet i Linköping 2004.

Utredarna har via så kallad familjesökning hittat en person vars syster har en DNA-profil snarlik mördarens. Kriminalinspektör Henry Jansén påpekar för radiokanalen att det inte är säkert att det rör sig om gärningsmannen.

– Det behöver inte alls vara rätt person, men hans systers DNA är likt mördarens, säger han till P4 Östergötland.

Dubbelmordet i Linköping

30 namn intressanta

I ett första utkast fick polisen fram 89 namn som var högst rankade utifrån DNA-matchning mot misstänkt gärningsperson. Vid en andra gallring har listan brutits ner till 30 namn som fortsatt är intressanta.

– Vi kommer nu att ta kontakt, förhöra och topsa personer som fortsatt är intressanta utifrån släktskap med misstänkt gärningsperson, säger Henry Jansén till SVT Nyheter Öst.

Mannen som nu hittats ska topsas i nästa vecka, enligt P4 Östergötland.

Familjesökning tillåten sedan 1 januari

Det var den 19 oktober 2004 som en man högg ihjäl en åttaårig pojke och 56-årig kvinna i ett bostadsområde i centrala Linköping. Mördaren lämnade DNA-spår efter sig i form av blod på kniven samt hårstrån i en mössa som han slängde under flykten.

Familjesökning i polisens DNA-register, som används för att spåra misstänkta brottslingar via möjliga släktingar, är tillåten sedan den 1 januari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet