Michaela Linge, kommunikationschef Sjöstridsskolan. Foto: Försvarsmakten och Jimme Adamsson/Försvarsmakten

Svenskt och finskt försvar övar dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Minröjare kan dyka upp i farlederna i östgötaskärgården och skapa svallvågor. Sedan i måndags pågår marinens övning Swenex-21 i vattnen kring Gotland och utanför Östergötland. Under torsdagen lyfter flygvapnet för att bidra med sin del i krigsövningarna – LFÖ 21. I den delen kommer planen flyga både lågt och med överljudsfart.

Flygövningarna sker i sydöstra Sverige och pågår från 21 till 27 oktober med starter och landningar från Visby och Malmslätt, utanför Linköping, tillsammans med andra flygfält. Även Finland är med och tränar.

Flygövningarnas område Foto: Försvarsmakten

– Samarbetet med Finland är prioriterat. I Visby kommer bland annat de finska skolflygplanen Hawk märkas samt deras F18, säger flygvapnets kommunikationschef Louise Levin.

De finska planen är integrerade i det svenska luftförsvaret och de svenska i det finska försvaret.

Dygnet runt

– Vi deltog i finnarnas motsvarande övning för några veckor sedan.

Övningarnas primära målgrupp är flygvapenledningen och eftersom träningen pågår dygnet runt har försvaret både annonserat i pressen samt delat ut 110 000 informationsblad.

Jas 39 Gripen, transport- och specialflyg samt helikoptrar deltar i LFÖ 21. Även vissa civila flygplatser kan komma att användas. Om Bråvalla, utanför Norrköping, ska nyttjas, kunde Louise Levin däremot inte svara på.

Till sjöss

Den marina övningen, Swenex-21, pågår 18-28 oktober och kommer delvis beröra skärgården i Östergötland. Men, den mesta fartygstrafiken kommer röra sig längre ut till havs.

– Det kommer vara minröjare som söker av leder. Sedan kan det bli så att bunkring sker i östgötaskärgården, säger Michela Linge, kommunikationschef på Sjöstridsskolan.

”Förtöj väl”

Marinen övar med 20 fartyg; korvetter, minröjningsfartyg, stödfartyg och ubåt tillsammans med stridsbåtar och bevakningsbåtar. Finland deltar med åtta fartyg och kustbevakningen med tre fartyg.

– Det kan förekomma svall från passerande örlogsfartyg. Man bör ha förtöjt sin båt väl. Om man närmar sig fartyg med dykare och eller utrustning i vattnet ska man hålla ordentligt avstånd samt minska farten.

LFÖ 21 syftar till att öva taktisk ledning av luftstridskrafternas förmåga till nationellt försvar av Sverige med hög tillgänglighet och användbarhet vid ett högkonfliktsscenario med verksamhet dygnet runt under flera dygn.

Övningen omfattar planering, ledning och genomförande av luftförsvarsoperationer, där området i huvudsak är förlagt till södra och sydöstra delen av Sverige.

Swenex-21:

  • Ta och säkra kuststräcka för att försvara Sverige mot en angripare
  • Sjöfartskydd, för att säkra import och viktiga hamnar
  • Öva logistikförsörjning av krigsförbanden
  • Öva sjöminering
  • Samverkan med andra myndigheter, exempelvis Kustbevakningen

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet