Visa alla (5)

Här byggs nya garnisonen på Gotland

Publicerad

Sedan en tid tillbaka pågår det stora bygget till Försvarsmakten på Tofta skjutfält. Det är en del av den militära upprustningen på ön, men fortfarande väntar man besked i viktiga frågor.

I mars togs det första spadtaget för bygget av försvarsmaktens nya garnison vid Tofta skjutfält. Idag är platsen helt förändrad.

– Det är ganska fantastiskt. Det är inte så länge sedan som det bara var skog i det här området, säger Hans Håkansson, stabschef för P18.

Fler värnpliktiga väntas

På grund av överklaganden blev bygget ungefär ett år försenat. Väl klart blir det Sveriges modernaste försvarsfaciliteter som blir arbetsplats för runt 350 personer.

– Men det kommer att behövas ytterligare saker, så det kommer nog att byggas under en längre period framöver, säger Hans Håkansson.

Foto: Patrik Widegren

Det är i huvudsak den 18:e stridsgruppen som ska husera här med stridsfordon, stridsvagnar och luftvärn. Men det kommer också att bli allt viktigare att ta höjd för fler värnpliktiga.

Konflikt kring skjutfältet

Ett viktig del som också måste lösas är användningen av skjutfältet. Idag har Försvarsmakten bara tillstånd att skjuta på halva fältet och en ansökan om att använda hela ligger hos miljöprövningsdelegationen hos länsstyrelsen i Stockholm.

Det finns dock ett motstånd från Region Gotlands sida som gäller hur bullret kan påverka närboende och planer på framtida bostadsbyggande i anslutning till skjutfältet.

Detta är garnisonen på Gotland

Visa
  • Den nya garnisonen ska innehålla motorområde, verkstäder, kontorslokaler, motionshall, repövningsläger och vakt.
  • Totalt handlar det om 30 000 kvm varm- och kallyta och cirka 130 000 kvm hårdgjorda ytor. Ett stort område som växer fram i etapper där den sista beräknas vara klar 2020. Hänsyn till miljö och kultur har tagits i bygget, som blir Fortifikationsverkets modernaste.
  • Kostnad för bygget beräknas till omkring 900 miljoner.

Källa: Fortifikationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet