Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett hårt slag”, säger Conny Bohlin, vd för arrangörsbolaget om att GGN inte längre får hyra Tofta skjutfält. Foto: SVT, TT

Försvaret säger nej: Gotland Grand National kastas ut från klassiska banan

Uppdaterad
Publicerad

Världens största endurotävling, klassikern Gotland Grand National, kastas ut från Tofta skjutfält. Försvarsmakten vill inte längre hyra ut marken till tävlingen från nästa år.

Bakgrunden till beslutet är att Gotlands regemente med förbandet P18 växer, något som kräver fler övningsdagar. Det försämrade omvärldsläget och ett förmodat kommande Natomedlemskap gör också att skjutfältet blir svårare att hyra ut. Man vill inte riskera att hamna i ett läge där GGN måste avbrytas för att Försvarsmakten akut måste ha tillgång till fältet.

– Vi kan ha skarpa insatser som genomförs med bara några dagars varsel. Då kommer Försvarsmakten att ta sitt enda övnings- och skjutfält på Gotland i anspråk oavsett om det finns ett idrottsevenemang som ska genomföras där, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef på Gotlands regemente.

Gotland

– Vi hoppas verkligen att den här tävlingen kan fortsätta att leva vidare, men på en annan plats, fortsätter han.

För arrangörsbolaget Nordic Sport & Event är beskedet ett hårt slag. Man måste nu hitta en ny bana så att tävlingen kan genomföras nästa år.

– Vi vet i dagsläget inte var vi ska lägga den här tävlingen, säger vd:n Conny Bohlin.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet