Foto: SVT

Försvaret ska skjuta skarpt på hela Tofta skjutfält

Publicerad

Försvarsmakten har sedan december i fjol ett miljötillstånd som ger dem rätt att fördubbla antalet skjutdygn på Tofta. Tillståndet har överklagats av flera parter. Försvaret väljer ändå att utvidga sina skjutövningar med skarpa skott till den södra delen av skjutfältet.

Utöver utökade skjutdygn så får de rätt att tredubbla antalet skott med finkalibriga vapen, något som Hela Gotland först skrev om. Försvarsmakten själv, grannar samt region Gotland har överklagat beslutet.

Tillståndet ligger hos miljödepartementet för att sedan beslutas av regeringen. Stabschefen på P18, Hans Håkansson, säger till nyhetssajten att försvaret behöver tillståndet för att klara av att utbilda sina stridsförband. Han säger också att det är bra för folk att känna till att även den södra delen av skjutfältet tas i bruk.

SVT Nyheter Öst har utan framgång sökt Hans Håkansson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet