Robotsystem 97 i närheten av Faludden på Gotland. Foto: Patrik Widegren /SVT

Försvaret spänner musklerna

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på nio år så finns luftvärn på Gotland när delar av LV6 från Halmstad övar på ön. Övningen är ett sätt att visa militär närvaro på Gotland. Just närvaro är något som det kommer bli mer av framöver för nu inleds också rekryteringen av 163 personer till den stridsgrupp som ska placeras på ön.

Fiskebodarna i Fluntinge på södra Gotland har fått sällskap av en modern radar och luftvärnsrobotar. Utrustningen och soldaterna kommer från Halmstad och en del av övningen har varit att kunna komma på plats på Gotland på kort tid.

– Rent logistiskt och infrastrukturellt så är det skillnad på Stockholm och Gotland. Därför är det bra att vi åker hit för det ställer olika krav på förbandet och på förberedelserna, säger Mikael Beck, bataljonschef på LV6.

Verkan går före skydd

Idag finns inget luftvärn stationerat på Gotland. Med tanke på öns strategiska läge är det därför viktigt att snabbt ta sig hit.

– Beroende på situation och vad vi vill ha med så kan vi komma med väldigt kort varsel. Med mindre enheter tar det något dygn och med större enheter tar det lite längre tid, säger Mikael Beck.

Tre mindre robotsystem (robotsystem 70) och två större (robotsystem 97), som placeras på strategiska platser runt ön, används under övningen. I öppen terräng nära vattnet tycktes de för ett otränat öga stå oskyddade när SVT besökte övningen idag.

– Verkan går före skydd på luftvärnet. Men givetvis så står vi på ställen där vi inte syns heller. Det är väldigt svårt för en motståndare i luften att se oss på marken, förklarade ställföreträdande kompanichefen Andreas Karlsson.

Soldater söker

Samtidigt som luftvärnet övade, så träffade försvarsmakten också Region Gotland för att informera om den permanenta stridsgrupp som ska skapas på ön.  Rekryteringen inleds inom kort.

– Gotland har ju en stark försvarsanknytning sedan tidigare som dock falnat med tanke på det som hänt på Gotland. grunden finns kvar och jag tror att medvetandegraden kommer att öka nu. Det här blir en viktig del av det gotländska samhället i framtiden, säger Stefan Pettersson som kommer att vara chef för den blivande stridsgruppen.

Totalt 163 soldater och officerare kommer utbildas på P4 i skövde innan de anländer till Gotland hösten 2017. Det är en unik satsning som försvarsmakten nu gör.

– På armésidan har vi inte byggt upp en ny mekaniserad bataljon på det här sättet sedan andra världskriget, vill jag påstå, säger Fredrik Ståhlberg som är regementschef på P4 i Skövde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.