Foto: Anders Wiklund/TT

Försvarsberedningen föreslår förstärkt försvar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsberedningen föreslår en fortsatt förstärkning av försvaret på Gotland. Det står i slutrapporten som på morgonen överlämnades till försvarsminister Peter Hultqvist.

– Så här långt är jag nöjd, säger gotländske riksdagsledamoten Lars Thomsson (C).

Gotland har redan en stridsgrupp som består bland annat av ett mekaniserat kompani och ett stridsvagnskompani. Det är en god början men det räcker inte, menar Försvarsberedningen.

Förslaget är därför att Gotlandsgruppen förstärks med artilleri- luftvärn-, fältarbets-, lednings- och logistikresurser. Den ska också kunna förstärkas ytterligare med ”långräckviddig sjömålsbekämpningsförmåga ur marinen”, står det i rapporten.

Utökad grundutbildning

Beredningen föreslår även att en skyttebataljon grundutbildas vid Gotlands regemente och att totalförsvarspliktiga som är folkbokförda på ön i första hand krigsplaceras där.

– Det stora är att grundutbildningen utökas från 40 till 300 platser, menar Lars Thomsson.

Kommunikationschefen på regementet P18 på Gotland, Tomas Ängshammar, säger att man inte kommer att kommentera förslaget förrän i morgon, onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet